dimecres, 29 d’octubre del 2014

Com celebrem la Castanyada?


Us passem un bloc amb activitats interessants a fer durant la festivitat de la Castanyada amb els vostres fills: https://elbaguldelsjocscast.wordpress.com/tag/castanada/

Com veieu a la foto, aquesta tradició no tant sols es celebrà a Catalunya, sinó també a d'altres llocs de l'estat.

A Catalunya, es celebra el dia de Tots Sants menjant castanyes, moniatos i panellets. A les escoles es treballa durant tota la setmana i culmina amb la festa de la Castanyera, que baixa des de la muntanya. Els més petits es disfressen de castanyera i canten cançons i s’expliquen històries.

Magosto o castanyada: és una com s'anomena la festa tradicional a algunes zones del nord d’Espanya, com Galícia, Cantàbria, Aragó, Astúries i León entre d'altres. És també una festa molt popular a Portugal, que rep el nom de magusto.

Carretó de castanyes als carrers de Lisboa
És comú a moltes zones d’Espanya el fet d’arreplegar-se al voltant del foc o de la foguera i torrar castanyes, explicar històries i cantar, perquè és, en definitiva, una celebració. La variant del Magosto a Astúries es diu Amagüestu i, evidentment, les castanyes van acompanyades de sidra.

Calbotada o Calbotá: Calbote es el nom que es fa servir a algunes zones de las províncies
de Zamora, Àvila, Salamanca, Càceres, Badajoz i Toledo per a anomenar la castanya torrada i la celebració d’aquesta festa. La calbotá és una tradició d'origen medieval i cristià, i que té moltes coses en comú amb el Samhain que celebren els pobles celtes.

Per més informació: http://www.mundoludic.com/blog/ca/no-nos-apasiona-halloween/

Text elaborat amb informació proporcionada per Mundo Ludic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada